Hírek

12 év után újra Flauto Dolce koncert

Az intézményünkbe Erasmus Plus mobilitással látogató Miklós Noémi orgonaművész, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Karának dékánhelyettese szintén tagja a kolozsvári Flauto Dolce régizene együttesnek. Az együttes 2021. június 26-án 20 órától, a Múzeumok Éjszakáján ad koncertet a Rákóczi-várban.

A Flauto Dolce együttes 2000-ben alakult Majó Zoltán kezdeményezésére. Az együttes nagy figyelmet szentel a hazai régi zene ápolására, megszólaltatására. Az idén 21 éves együttes tevékenysége során több mint 450 koncerten, különböző rádió- és TV-felvételeken, fesztiválokon működött közre, illetve több CD-t adott ki. Románián kívül Olaszországban, Spanyolországban, Izraelben, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Magyarországon, Szlovákiában és Szerbiában lépett fel.

Június 26-i műsorukban figyelemre méltó a 17-18. századból származó erdélyi, illetve a Kárpát-medencei és Kárpáton túli úgy magyar, mint az idők folyamán ott élő különböző népek régi zenéje. Jónéhány ezek közül magyarországi bemutatóként hangzik el. A koncerten kizárólagosan korabeli hangszerek hű kópiái szólalnak meg (furulya-család, csembaló, énekhang, ütős hangszerek).